Vill vi spara på polisens resurser? – skrota villkorstrappan!

Under de senaste veckorna har det rapporterats från polisen att de under Corona har fått tid till att lösa fler brott. Förklarningarna till detta har delvis varit att polisen inte har behövt arbeta med folksamlingar som festivaler, konserter och fotbollsmatcher.
Foto: Anna Engström

Som fotbollssupporter har jag själv många gånger tänkt: Vad gör alla poliser här? De borde göra annat. Nu när polisen också insett att det kan göra mer nytta på annat håll är vi äntligen överens och kan tillsammans börja att förändra det här!

Jag tror att de flesta av oss är överens, polisens resurser som går till folksamlingar som fotboll, festivaler och konserter ska vara minsta möjliga. De måste däremot finnas eftersom det råder mötes- och rörelsefrihet i Sverige. Vidare är också sociala sammanhang och gemensamma upplevelser viktiga för oss människor. Resurser till folksamlingar är alltså nödvändiga, om vi vill ha meningsfulla liv och leva i en demokrati. Däremot kan vi tillsammans arbeta för att minska resursanvändningen. En lösning på det är att skrota Villkorstrappan.

Till att börja med behöver vi reda i retoriken med att ställa fotbollen mot samhället. Inom herrelitfotbollen spelas 480 matcher per år med en publik på över 2,5 miljoner. Samhället och fotbollen är inte två olika saker, de är och går in i varandra. Fotbollen är en del av samhället, och samhället är en del av fotbollen. De går inte att separera så enkelt som det görs i debatten. Vidare är heller inte alla matcher stormatcher där rivaler möts. Den vanligaste typen av matcher är faktiskt Elfsborg-Norrköping, Hammarby-Varberg eller GAIS-Sundsvall. Att måla upp att varje match som ett urspårat Stockholmsderby är inget annat än ett politiskt spel som går ut på att skapa en motsättning mellan fotbollen och samhället.

Detta är en opinionstext i borasdly. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Under de senaste 10 åren har ordningsstörningarna kring fotbollen minskat. Det som har visat sig vara dess framgång har varit dialog och samverkan. Sverige har föregått med att vara ”The Good Practice” ute i Europa med sin framgångsrika metod. Men förra året började polisen att arbeta med den så kallade Villkorstrappan. Villkorstrappan bygger på kollektiv bestraffning, repressiva åtgärder och en ökad polarisering mellan polisen och fotbollen. Kort och gott handlar Villkorstrappan om att spänna muskler, snarare än att arbeta resultatinriktat och genom det som har lett fram till att vara ”The Good Practice”. Villkorstrappan, som inte heller har visat ge positiva effekter, tenderar också att höja både tiden och prislappen för polisens arbete kring fotbollen.

Om nu polisen vill minska resurserna till fotbollen, som de högljutt påpekar att de vill, så är det hög tid att skrota Villkorstrappan. Genom att återgå till kunskapsmässiga beslut med goda resultat kan vi i fortsättningen dra ner på polisens kostnader och tid. Polisen har öppet mål med hur de kan lösa detta ’problem’. Lägg ner häxjakten på fotbollssupportrar och lös riktiga brott istället. Börja prioritera rätt och skrota Villkorstrappan!

Läs mer

Nyheter

Segelflyg tvingades nödlanda

Det är andra gången på kort tid.

Sport

Elfsborg tvåa i Allsvenskan – Jesper Karlsson hjälte igen

Drömmål av Elfsborgs stora stjärna.

Nyheter

Skadegörelse på restaurang i Borås

Fönster ska ha krossats.

Nöje

Anders Svensson tävlar i ”Fångarna på fortet”

Profilen ställs inför stora utmaningar.

Sport

Norrby försenade till match efter trafikolycka

Bortamatchen mot Dalkurd försenas.

Nyheter

Ny barnmorskemottagning i Borås

”Storleken har varit en stressfaktor”.