GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ungdomsledare skrev med påstådd 13-åring: ”Borde slutat skriva”

På måndagen pekades en ungdomsledare i 25-årsåldern från Sjuhärad ut av en kontroversiell sajt som jagar pedofiler. Medarbetarna till sajten hade utgett sig för att vara en 13-årig pojke som mannen ska ha haft en lång chattkonversation med med flera grovt sexuella anspelningar. Till slut ska han bestämt en träff på ett hotell. I en intervju med BT berättar han om händelseförloppet.
Borås • Publicerad 26 augusti 2022

Ungdomsledaren berättar för BT att han först och främst inte är misstänkt för någon brottslig handling. Han fortsätter förklara att han genom sitt yrkesliv träffat ungdomar som råkat illa ut, i form av till exempel sexuella övergrepp och försökt att hjälpa dem.

Han säger till BT att han började googla på sexuella övergrepp i Sverige. Efter det ska han ha startat ett konto på ett forum där unga personer bland annat erbjöd sex mot Swish:

– Det är den absolut vidrigaste sidan jag varit inne på. Det är svårt att fantisera om att det ska existera den typen av människor. Det är ingen öppen pornografi men det är gubbar som sitter och skyltar med sina könsorgan.

Nyfikenheten gjorde att ungdomsledaren var inne på sajten i flera timmar första gången, med intentionen att hjälpa unga personer på sidan i form av att skriva ut inlägg.

Ungdomsledaren började skriva med en användare som påstod sig vara en 13-årig pojke. Han menar att han ville hjälpa pojken och sträcka ut en hand.

Konversationen flyttades från nätforumet till chattjänsten Kik.

– Dels kunde jag inte släppa nyfikenheten kring denna killen, både att jag i grunden kunde hjälpa honom och kanske förändra hans liv. Jag ville träffa honom och prata.

Han fortsätter:

– Men det tog inte mer än fem meddelanden innan jag fattade att det här inte är en 13-åring. Han skickade tre bilder som var helt olika. Det var inte ens några tveksamheter kring det, det var supertydligt.

BT ställer följande fråga till ungdomsledaren:

Men om du går in med inställningen att hjälpa barnet, och du tämligen omgående förstår att det är en fejkprofil, varför fortsätter du då? Möjligheten att hjälpa har ju upphört.

– Det är samma fråga jag ställt mig själv om och om igen. Jag borde ha slutat skriva och då hade problemet varit löst... men det var nyfikenhet. Vad är det för människa som sitter och lägger ner flera timmar i veckan och skapar en fejkprofil och lägger ut bilder på barn.

– Folk tror att jag ska ha trott att jag skrivit med en 13-åring när jag skrivit de här brutala grejerna, och det finns inte ens en liten sanning i det. Varenda människa på jordklotet kunde se att det var fejk.

Läs hela intervjun här.

Erbjudande: Nu kan du läsa BT gratis i tre månader

Vill du läsa mer journalistik från Borås? Just nu får du läsa allt innehåll på bt.se i tre månader utan kostnad. Du behöver inte registrera något betalkort och prenumerationen upphör automatiskt.

Belmin NuhicSkicka e-post
Så här jobbar Borasdly med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.