GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Tufft för anrika Boråsföreningen

Förra året tappade den anrika Boråsföreningen IK Ymer halva sitt egna kapital. År 2021 ser inte ut att bli bättre – och snart kan pengarna vara slut.
Borås • Publicerad 23 december 2021
IK Ymer har haft det kämpigt ekonomiskt under pandemin.
IK Ymer har haft det kämpigt ekonomiskt under pandemin.Foto: Jan Pettersson

2019 hade IK Ymer en stabil kassa på 3,5 miljoner kronor. Sedan kom pandemin.

En stor del av verksamheten lades på is och enbart elitidrottare fick träna. Den stora delen av Ymers medlemmar kunde inte hålla igång.

Årsredovisningen för 2020 talar sitt tydliga språk. Ymer tappade 1,7 miljoner kronor, ungefär halva det egna kapitalet. Nettoomsättningen minskade dramatiskt i fjol – från 5,2 miljoner till 1,6. Intäkterna från idrottsverksamheten stannade på 1,1 miljoner i stället för 4,1 som var fallet året innan.

– Det är inte något att hurra för. Men vi ger inte upp. Vi var nästan uppe på 1 400 medlemmar ett tag och det gör väldigt mycket, säger Kjell Persson, ordförande, till BT.

Desto bättre går det för Borås Basket. Föreningen gjorde en vinst på 1,47 miljoner kronor 2020. Anledningen bakom det är dels för att medlemsavgifterna låg på budget, men också att sponsorerna ställde upp. Dam- och breddverksamheten låg nere vilket också höll nere kostnaderna.

Anton LorentzsonSkicka e-post
Så här jobbar Borasdly med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.