GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Viskan kan giftsaneras

Borås • Publicerad 8 november 2018
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Anton Hedberg

Saneringen av Viskans bottnar kan vara på gång inom några år, det rapporterar Borås tidning. En ansökan om förberedelserna för det omfattande arbetet med att sanera åns botten är klar.

Att ta hand om de farliga gifterna på Viskans botten har blivit allt viktigare eftersom klimatförändringen höjt riskerna för extrema flöden. Det är framförallt i Guttasjön och Rydboholmsdammarna och lugna delar av Viskan som problemet är störst. Där finns cirka 240 000 kubikmeter av förorenade sediment. I sedimenten finns 300 kilo kvicksilver, 700 kilo polycykliska kolväten, 30 ton krom och 28 gram av det extremt giftiga ämnet dioxin.

Beroende på exakt vilka åtgärder som behöver göras, tros saneringsarbetet kosta mellan 150 och 550 miljoner kronor.

– Detta handlar om mycket stora pengar, men saneringen av Viskan är prio ett för oss i Västra Götaland, säger länsstyrelsens handläggare Henrik Bengtsson till BT.

Anna EngströmSkicka e-post
Så här jobbar Borasdly med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.