GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Var tredje ung kvinna blir sexuellt trakasserad – ”Inte förvånad”

Var tredje västsvensk kvinna mellan 18 till 21 år uppger att de blivit utsatta för sexuella trakasserier det senaste året. Detta visar en Novusundersökning gjord tillsammans med P4-kanaler i väst.
Sverige • Publicerad torsdag 15:00

Isabelle läser sista året på gymnasiet och är inte särskilt förvånad över att höra om antalet:

– Det förekommer ofta. Man hör att många får dickpicks, catcalls och visslingar på stan. Man blir orolig som tjej i dagens samhälle. Man tänker ”vart är samhället på väg”?, säger hon till P4 kanalerna i väst.

I de flesta fallen är det män som utsätter dem för de sexuella trakasserierna. Trots det är det inget som det pratas om bland män, menar Torgny:

– Jag tror att de flesta är medvetna om problemen. Men det är inget man pratar om grabbar eller män sinsemellan. Jag bryr mig, men det är inget jag går och pratar om.

Samtidigt känner alla män som P4 kanalerna i väst pratar med ett kollektivt ansvar att förhindra att andra män begår sexuella trakasserier.

– Jag som man borde fatta att när en kvinna säger nej då betyder det nej. Självklart känner jag ett ansvar, säger Zein.

Har du blivit utsatt? Hit kan du vända dig:

Brottsofferjourens webbplats

Kvinnofridslinjens webbplats

Ungarelationer.se

Ungasjourer.se

För att anmäla ett sexualbrott ska du ringa 114 14 eller besöka en polisstation.

Är du mellan 16-25? Nu kan du läsa Borås Tidning gratis

BT erbjuder nu alla ungdomar möjligheten att läsa nyheter gratis i sex månader. Det är ingen kostnad och efter testperioden så upphör ditt konto automatiskt.

Belmin NuhicSkicka e-post
Så här jobbar Borasdly med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.