GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Stor miss av Boråsföretaget - sålde smycken med farliga kemikalier

Borås • Publicerad 13 april 2021
Genrebild smycken.
Genrebild smycken.Foto: Carin von Post

Boråsföretaget Cellbes har nu slutat med all försäljning av smycken. Detta då det uppdagats att de sålt halsband och armband med över 80 procent kadmium. Smycken får max innehålla 0,01 procent kadmium.

Det var i våras som Kemikalieinspektionen utförde en kontroll hos Cellbes. Då fann de höga halter av tungmetallen kadmium i både ett armband och ett halsband.

– Det hör till extremen, det gör det. Men de är inte ensamma, i smycken är det inte ovanligt att man tillsätter rejält med kadmium, säger Karin Rumar, strategisk rådgivare på Kemikalieinspektionen, till BT.

Vid ytterligare kontroller fann Kemikalieinspektionen flera farliga ämnen, såsom bly där gränsen är 0,05 procent men ett halsband innehöll 4,4 procent.

– Vi såg mycket allvarligt på att flera av våra smycken innehöll otillåtna ämnen. Vi har jobbat väldigt aktivt med kemikaliekrav, tester och förenklade guider till våra leverantörer och så händer det här ändå, säger Cellbes hållbarhetschef Paula Stoppert till Borås tidning.

Isabelle HaagSkicka e-post
Så här jobbar Borasdly med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.