unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Innehåll A-Ö

     Säs-läkare sålde falska coronaintyg – får sparken och riskerar fängelse

     Foto: Johan Valkonen

     Den läkare på Säs som sålde falska coronaintyg på en privatklinik i Göteborg avskedas från sin tjänst på sjukhuset i Borås.

     – Vi har gjort en sammantagen bedömning av det som framkommit via media, och har kunnat verifiera uppgifterna delvis. Personen kan inte fortsätta sin anställning hos oss. Därför har vi varslat honom om avsked. Bisysslan var inte godkänd och har skett på ett förtroendeskadligt sätt, säger verksamhetschefen Karin Hederstierna till BT.

     Läkaren ska ha sålt covidtester under falska förespeglingar om att de skulle analyseras av etablerade laboratorier. Flera hundra kunder lurades att betala tusentals kronor eftersom de bland annat var i behov av friskintyg för att kunna resa till annat land.

     Det finns däremot inga indikationer på att det har varit problem med hans yrkesutövning på Säs.

     Läkaren riskerar också vite på 750 000 kronor från Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.

     Under torsdagen kom också beskedet att läkaren riskerar fängelse. Ivo anmäler läkaren till åtal.

     – Den legitimerade läkaren kan ha gjort sig skyldig till brott för vilket fängelse är föreskrivet, skriver myndigheten enligt Borås tidning.