unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Så är den förväntade livslängden i Västra Götaland

Foto: Anton Hedberg

Människors förväntade livslängd har förbättrats de senaste årtiondena. Men det är olika beroende på i vilken region man bor. Det visar en ny studie från Stockholms universitets demografiska avdelning, SUDA, och internationella medförfattare. Studien, som jämför siffror från 1990 till 2014, visar att Västra Götaland har den åttonde högsta förväntade livslängden i Sverige.

– Människor i regioner i södra Sverige lever längre än i regioner i norr, och det gäller för både kvinnor och män. Kronoberg hade den högsta förväntade livslängden 2014 och Norrbotten, Gävleborg och Västernorrland den lägsta, säger Ben Wilson, forskare vid Sociologiska institutionen och en av medförfattarna till studien.

Enligt studien, som handlar om förväntad livslängd för män och kvinnor i Finland och Sverige 2014, hade Västra Götaland en förväntad livslängd på 80,5 år för män och 84,3 år för kvinnor.