GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Innehåll A-Ö

     Nedsövd patient bröt nacken och avled

     Borås • Publicerad 12 oktober 2021
     Foto: Johan Valkonen

     En patient i 80-årsåldern skulle göra en akut bukoperation på Säs i Borås. Han hade också en grundsjukdom med kronisk inflammation i kotpelaren. Det skapade en felställd och skör nacke. Alla dessa fakta fanns dock inte med inför operationen.

     – Man måste sätta ned en tub i halsen och det kan vara svårt om en sjukdom gör att kotpelaren inte ser ut som i vanliga fall. Kirurgen som bestämde att patienten måste opereras borde ha signalerat att det kunde bli en problematisk sövning, säger chefsläkaren Sara Degerman Carlsson till Borås tidning.

     Utan handlingsplan fick operationslaget improvisera. Det slutade med att patienten bröt nacken. Ett par dagar senare avled patienten. En anmälan har skickats till Inspektionen om vård och omsorg enligt Lex Maria. Sara Degerman Carlsson har också utrett händelsen och konstaterar att bristande dokumentation ledde till den tragiska utgången.

     Daniel RydströmSkicka e-post
     Så här jobbar Borasdly med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.