GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Miljöaktivist från Borås avbröt stor gala – för att lämna tillbaka pris

Under måndagskvällen anordnades reklamgalan Cannes Lions. Plötsligt avbröts den av boråsaren Gustav Martner som ville lämna tillbaka ett pris som han vunnit i galan.
Borås • Publicerad 22 juni 2022
Gustav Martner avbröt galan för att lämna tillbaka ett pris han tidigare mottagit.
Gustav Martner avbröt galan för att lämna tillbaka ett pris han tidigare mottagit.Foto: Greenpeace

Cannes Lions är en årlig festival som i år pågår mellan 20-24 juni. Syftet med galan är att prisa det gångna årets bästa reklam.

Tidigare år har Gustav Martner, som är en forna reklambyråchef, vunnit priser för att ha producerat reklam åt biltillverkare och flygbolag. Nu för tiden är han klimataktivist samt ansvarig för marknadsrättfrågor på Greenpeace.

Under öppningen av måndagens gala klev han upp på scenen och lämnade tillbaka sitt gamla pris, och rullade även ut en banderoll med texen ”No awards on a dead planet, Ban Fossil Ads” på scenen.

– Precis som tobaksbolagen gör fossilindustrin vinster på mänskligt lidande. De kan med sin ekonomiska makt, via reklam och sponsoravtal, köpa sig unika möjligheter att påverka människors medvetande för att fortsätta hålla oss fast i ett fossilberoende. Trots de krig och konflikter fossilutvinningen skapar och de ödesdigra konsekvenserna för miljö och klimat väljer reklambyråer att fortsätta samarbetet med dessa miljöförstörare, säger Gustav Martner i ett pressmeddelande.

Är du mellan 16-25? Nu kan du läsa Borås Tidning gratis

BT erbjuder nu alla ungdomar möjligheten att läsa nyheter gratis i sex månader. Det är ingen kostnad och efter testperioden så upphör ditt konto automatiskt.

Belmin NuhicSkicka e-post
Så här jobbar Borasdly med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.