unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Läkare vill se utvärdering av digitala vårdbesök

.
.
Foto: Niclas Liljenby

Under coronapandemin har många valt att använda sig av digitala vårdmöten via appar, men Västra Götalands läkarförening skriver i ett pressmeddelande att det inte alltid är det bästa för patienten. De vill att regionen gör en utvärdering innan de ”trampar på gasen”.

En enkätundersökning som Läkarförbundet genomfört under maj visar att åtta av tio läkare, vilka redan tidigare hade digitala vårdkontakter, ökat dessa. För 37 procent av läkarna har de digitala patientmötena mer än fördubblats. Samtidigt upplever två tredjedelar av läkarkåren att de i dag inte kan erbjuda god vård i samma utsträckning digitalt som vid ett personligt möte.

– Regionen måste agera så att patientsäkerheten värnas inom primärvården. Det finns en oro för att arbetsgivarna efter corona bara fortsätter framåt och låter digitaliseringsivern och en önskan att konkurrera med de så kallade nätläkarna, göra att man glömmer kvalitetsaspekten. Det är oerhört viktigt att det är rätt patienter erbjuds digitala besök och att den digitala infrastrukturen inom vården fungerar, säger Jakob Nyhlén, specialistläkare i allmänmedicin och ordförande för Sektion Primärvård i Västra Götalands läkarförening, i pressmeddelandet.