Krönika: ”Inför sjukdomen är vi alla lika, nästan”

Tänk att det var något som började med ett vilt djur på en matmarknad som nu testar oss och själva kärnan av vår grundläggande anatomiska och intellektuella mänsklighet. Vi är mitt inne i en intensiv period där allt fler smittas och blir sjuka. Folk förlorar arbete och inkomst, plus att matbutiker och apotek börjar få slut på basvaror. Det är inte ryssen som kommer, ingen invasion av främmande makt eller Trump som tjurat ihop och satt igång ett världshelvete. Inte heller är det något inbördeskrig, raskrig eller regeringen som konspirerat ihop detta scenario i sin stora plan att sänka Sverige. Det är ett litet satans virus som nu skrämmer oss alla. Som slitit av oss kläderna och blottat vår kärna, vår organism. Ett virus som prövar själva essensen av vad ett land och samhälle klarar. Dels hur starkt det är byggt det är men också hur starkt det hålls samman av dess invånare. Vår solidaritet, vår omtanke och hänsyn till varandra.

Inför sars-cov-2 är vi alla lika, nästan. Det är just de i kategorin nästan som jag tänker på. De vars liv är beroende av att andra tar sitt ansvar. Andra som själva inte är rädda för detta virus. De som säger ”det är ju bara en vanlig influensa”. Som inte ser hur deras agerande kan påverka dem som just nu faktiskt är rädda för sina liv. Människor som önskar att deras kropp också ska hantera coronaviruset som en ”vanlig influensa” men som innerst inne är livrädda. De vet att deras kropp av olika orsaker troligtvis inte kommer hantera det så. Vi har alla någon i vår direkta närhet som tillhör gruppen med risk att bli allvarligt sjuk vid en influensa, oavsett vilken.

Så tillhör du gruppen som inte behöver vara rädd för din egen hälsa? Grattis! Se då till att ta ditt ansvar, ditt medmänskliga ansvar. Handla inte på dig mer än det du och din familj behöver. Ingen här kommer svälta ihjäl. Bunkra inte mediciner, handsprit, munskydd och så vidare för att själv sälja vidare. Ge kort sagt, fullständigt fan i, att försöka profitera varken politiskt eller ekonomiskt just nu. Egoismen är minst lika farlig som viruset. Sträck istället ut en hand och hjälp de som nu tvingats isolera sig själva. Ställ upp för någon som kanske blivit av arbete eller pengar. Var en solidarisk och ödmjuk medmänniska, så kan vi återgå till bråk och tjafs när allt lagt sig. Det är i stunder av kollektiv rädsla som människans finaste och fulaste sidor visar sig. Vi som av olika orsaker upplevt en liknande rädsla tidigare vet hur den kan te sig. Att bli påmind om livets skörhet är läskigt och gör dig ödmjuk. Nu ser vi till att hålla oss rena och lugna så rider vi ut den här stormen tillsammans, fast något åtskilda.

Vi ses på andra sidan.

Nadim Ghazale

Läs mer

Nyheter

Mamma gripen i Borås – involverade barnen i brottet

Stöld i Boråsbutik.

Nyheter

Lastbil fastnade på järnvägen i Borås

Tågtrafiken fick stoppas.

Sport

Elfsborg vann efter fyra mål på 13 minuter

Tidig målshow för Elfsborg.

Coronavirus

32 nya coronafall i Borås

En av de lägsta siffrorna sedan coronavirusets utbrott.

Nyheter

Lastbilsolycka i Borås

Lastbil i singelolycka.

Nyheter

Flickor förda till sjukhus efter olycka

Mopedbil körde av vägen.