GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Brand vid hotell – räddningstjänst på plats

Vid 09.32-tiden på måndagen inkom larm om en rökutveckling i stadshotellet i Kinnas lokaler. Väl på plats rörde det sig om en fullt utvecklat brand, rapporterar BT.
Kinna • Publicerad 19 september 2022 • Uppdaterad 19 september 2022

Det var ett stort pådrag med omkring 20 personer från räddningstjänsten på plats vid stadshotellet.

– Vi kunde släcka huvudbranden relativt snabbt men lokalerna var rökfyllda så vi har rökdykare som letar konstruktionsbränder i väggar, golv och tak, säger insatsledaren Johannes Corbee, till BT.

Stadshotellet i Kinna har varit tomt på verksamhet sedan juni 2016. Sedan dess har hotellet varit utsatt för vandalisering vid ett flertal gånger.

Läs mer om branden här.

Stadshotellet i Kinna

• Kinna stadshotell var från början en förläggargård och gjordes om till Hotell Wittei i början av 1900- talet.

• 1937 revs den gamla byggnaden och ägaren byggde den nuvarande fastigheten.

• 2014 fick hotellet kinesiska ägare, när Bin Liu och Joanna Wang köpte det av systrarna Vicktoria och Camilla Säll, som drivit hotellet i tio år.

• I november 2015 blev hotellet asylboende, då 125 flyktingar flyttade in. De bodde kvar till juni 2016.

• 2018 var kommunen på gång att köpa hotellet, men backade ur affären då ombyggnadskostnaderna bedömdes bli för stora.

• De senaste åren har hotellet mer eller mindre förfallit. Rutor har krossats, bränder har anlagts och byggnaden har i omgångar varit ett tillhåll för unga. Polisen har även beslagtagit narkotika inne i byggnaden.

• 2020 godkände plan- och byggnadsnämnden en ny detaljplan som tillåter att fastigheten byggs om till bostäder.

• 2021 lämnade ägarna in en bygglovsansökan över hur man vill bygga om det till ett seniorboende, men meddelade kort därpå att man istället bestämt sig för att sälja det.

• 2021 köpte Stockholmsbaserade fastighetsutvecklingsbolaget Urban properties hotellet. De nya ägarna hade hoppats på att Marks kommun skulle hyra in sin i en nybyggt äldreboende på samma plats, men i juni meddelade man att kommunen inte var intresserade av det. Man bestämde sig då att titta på andra användningsområden för fastigheten.

Är du mellan 16-25? Nu kan du läsa Borås Tidning gratis

BT erbjuder nu alla ungdomar möjligheten att läsa nyheter gratis i sex månader. Det är ingen kostnad och efter testperioden så upphör ditt konto automatiskt.

Belmin NuhicSkicka e-post
Så här jobbar Borasdly med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.