GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Innehåll A-Ö

     Nadim Ghazale: ”Våga problematisera utan att polarisera”

     En krönika av Nadim Ghazale.
     Nadim Ghazale
     Publicerad 20 september 2020
     Nadim Ghazale
     Detta är en personligt skriven text i Borasdly. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

     En ny boll kastas ut framför oss och alla springer som vanligt efter. Efter några minuter har ditt lag valt sida och tillsammans med dem ställer du dig i er ringhörna. Människor läser, stöttar, lajkar och delar sina allierades inlägg. Är du polisvänlig och ser polisen som vandrande superhjältar tar du inte in något som talar emot polisen eller deras agerande. Är polisen din svurna livsfiende kommer du göra raka motsatsen och kasta så mycket skit som du ser möjligt åt vårt håll. Samtidigt som alla positionerat sig försvinner alla nyanser. Allt utan att veta någonting om upprinnelsen till det man just bevittnat. Noll koll på ingångsvärden eller bakgrund.

     Rasism är verkligt och ett stort växande problem som för alltid ska bekämpas. Men poliser är generellt inte rasister. Poliser arbetar mot kriminella och majoriteten av våra kriminella är av utländskt ursprung. Därför kommer poliser som generellt inte ser ut som jag kontrollera fler som ser ut som jag. Det är den krassa verkligheten och det är sällan rasism.

     För det är inte rasism när polisen tar dig när du kvällen innan snapchattat när du dragit kokain.

     Jag är av den bestämda uppfattningen att polisen behöver bli bättre på att motivera sin ingripanden när situationen tillåter det och det är påkallat av den vi ingriper mot, vilket det gör i den absoluta majoriteten av våra ingripanden. Tiden för att kallt räkna med att vi ska bli åtlydda i ett icke akut läge utan att tåla ett ifrågasättande är pasé och omodern. Mobilkameror och många människors upplevelser av oss kräver att vi vågar förändra vår approach och metod. En modern polis som är till för alla måste ha örat mot marken och lyssna på människors upplevelser av oss och våga utvecklas. Samtidigt måste vi sluta tro det sämsta om våra poliser. Poliser är generellt otroligt bra människor vars motivation till yrket knappast är lönen utan att man vill hjälpa. Samma sak gäller de som inte är poliser, människor är generellt inte onda. Men vi tänker inte så om varandra längre, vi låter ytterligheter och snabba klipp definiera och befästa vår redan dåliga bild av en motpart och vi dömer blixtsnabbt

     Kommunikation är en tvåvägsprocess som är mer än ord, allt är signaler och tolkning. Ett leende, en ursäkt, en motivering är framgångsfaktorer medan generell misstänksamhet, maktfullkomlighet eller konfliktsökande är motsatsen. Det är något som alla människor borde tänka på.

     Slutligen.

     Den som säger att polisen alltid särbehandlar har fel. ‬

     ‪Den som säger att polisen aldrig särbehandlar har fel.‬

     ‪Snälla alla sluta fördumma och förenkla allt så förbannat. ‬

     Det stjälper mer än hjälper.

     ‪Tänk nyanser, våga problematisera utan att polarisera även om tecknen på twitter inte alltid räcker till. Vårt, polisens, uppdrag är att hålla hela Sverige tryggt och säkert. Det innefattar alla oss som bor här och jag vill addera att det även är allas vårt ansvar, polis eller inte. Vi kan ju börja med att sluta tro det sämsta om varandra.