GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Förklaringen: Därför regnar det så mycket i Borås

Borås är Sveriges regnigaste stad, något som det ofta brukar skämtas om i folkmun.
Borås • Publicerad 26 augusti 2022
Arkivbild på kvinnor som skyddar sig med paraplyer vid Stora torget i centrala Borås.
Arkivbild på kvinnor som skyddar sig med paraplyer vid Stora torget i centrala Borås.Foto: Per-Anders Pettersson

År 2021 behöll Borås sin pallplacering med 1324 mm regn år 2020 och knep förstaplatsen.

Regnigaste platsen i Sverige är dock Torup som ligger i Halland med sina 1399 mm, men som stad är Borås fortfarande högst upp på pallen som Sveriges regnigaste.

DLY har tidigare tagit del av statistik från SMHI som visar att förutom enstaka ställen i fjällen så är området kring Borås i Västra Götaland det område i Sverige med störst nederbördsmängd per år, det är också det område men flest antal dagar per år med mer än 10 millimeter regn.

Enligt SMHI beror den stora mängden regn i stora drag på en generell västlig strömning över Sverige, som lågtryck och fronter med regn och snö rör sig österut över landet. Samt landhöjningen i Västra Götaland som gör att nederbörd faller ur här.

Erbjudande: Nu kan du läsa BT gratis i tre månader

Vill du läsa mer journalistik från Borås? Just nu får du läsa allt innehåll på bt.se i tre månader utan kostnad. Du behöver inte registrera något betalkort och prenumerationen upphör automatiskt.

Belmin NuhicSkicka e-post
Sebastian BourghardtSkicka e-post
Så här jobbar Borasdly med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.