GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Domen har fallit – här är vinnaren i rättegången mellan Amber Heard och Johnny Depp

Under sex veckor har rättegången mellan Amber Heard och Johnny Depp hållit på. Nu har domen fallit: Amber Heard döms till förtal.
Världen • Publicerad 1 juni 2022
Nu har domen fallit i rättegången mellan Johnny Depp och Amber Heard.
Nu har domen fallit i rättegången mellan Johnny Depp och Amber Heard.Foto: John Phillips

Världen har väntat på ett besked i rättegången mellan exmakarna samt skådespelarna Johnny Depp och Amber Heard.

Nu har juryn kommit fram till en dom. Det blir Amber Heard som fälls för förtal angående en krönika som publicerades i tidningen Washington Post år 2018. I den ska hon skrivit om att hon varit ett offer för våld i nära relation.

Juryn menade att krönikan har skadat Depps rykte och likaså hans karriär i form av uteblivna arbetstillfällen.

Vad handlar rättegången om?

Rättegången i förtalsmålet mellan Johnny Depp och Amber Heard drog igång den 11 april i Fairfax Virgina i USA.

Den 27 maj, sex veckor senare, höll respektive advokatteam i sina slutpläderingar.

Johnny Depp stämde Amber Heard på 50 miljoner dollar, nära en halv miljard kronor, för förtal för att hon i en krönika i Washington Post 2018 beskrev sig själv som ett offer för våld i nära relation. Hon nämnde inte Depps namn, men han menar att det är självklart att det handlar om honom eftersom Heard också när de skilde sig 2016 kom med anklagelser om att Johnny Depp ska ha utsatt henne för våld. Johnny Depp menar att det här förstörde hans karriär. Som svar på förtal-stämningen kontrade Amber Heard med att stämma honom på dubbla summan, 100 miljoner dollar, nästan en miljard kronor.

Källa: Aftonbladet

Amber Heard kommer att betala 15 miljoner dollar i skadestånd till Depp. Men rent praktiskt får han tio miljoner dollar då fem miljoner av dessa är så kallat straffskadestånd. Det kan inte gå över gränsen på 350 000 dollar i Virginia, där rättegången anordnats, skriver SVT.

Därav får Johnny Depp totalt 10 350 000 dollar, vilket blir cirka 98 miljoner svenska kronor. Han hade ursprungligen krävt 50 miljoner dollar i skadestånd, skriver AFP.

”Besvikelsen jag kände i dag är bortom ord. Jag är förkrossad att det formliga berget av bevis fortfarande inte var tillräckligt mot makten, inflytandet och påverkansmöjligheterna som min ex-man har” säger Heard i ett uttalande, skriver TT.

Även Johnny Depp ska betala skadestånd då han i vissa delar förtalat Heard. Hon får därmed två miljoner dollar i skadestånd, vilket blir cirka 20 miljoner svenska kronor.

Depp var inte på plats i rättegångssalen då han för tillfället är i England. I ett Instagram-inlägg han publicerade efter domen beskriver han sin lycka:

”Det bästa har inte hänt än och ett nytt kapitel har äntligen börjat.”

Är du mellan 16-25? Nu kan du läsa Borås Tidning gratis

BT erbjuder nu alla ungdomar möjligheten att läsa nyheter gratis i sex månader. Det är ingen kostnad och efter testperioden så upphör ditt konto automatiskt.

Belmin NuhicSkicka e-post
Så här jobbar Borasdly med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.