GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Boråsarna är Sveriges främsta spökjägare

Borås • Publicerad 3 februari 2020
Foto: LaxTon Ghost Sweden

LaxTon Ghost Sweden, som är Sveriges främsta paranormala utredningsteam, letar efter paranormala fenomen, alltså övernaturliga händelser som inte kan förklaras av vetenskapen, som sker runt i Sverige och världen.

Laxton grundades av bröderna Tony Martinsson och Niclas Laaksonen år 2014. På 80-talet var de med om en tragisk händelse i släkten, då deras kusiner, fem och elva år gamla, brann inne i ett hus på julaftonsnatten. Efteråt skedde en rad oförklarliga händelser som väckte deras intresse för det paranormala. Bröderna bor nu i Borås och gör egna utredningar, har släppt en bok och deltagit i spökjakter med Jocke och Jonna, nu senast i Dplay-serien "Spökjakt".

Spökjägarna, som många kallar dem, är inga medium utan utredningarna bygger på teknik. Det är kameror och instrument som bland annat mäter elektromagnetiska och statiska fält, rörelser och temperaturförändringar. De arbetar i totalt mörker för att ta bort synen och istället lyfta andra sinnen, som hörsel och känsel. Innan varje utredning går LaxTon runt och kollar efter uppenbara, naturliga fenomen som naturliga strömkällor, fönster som drar, lutningar i golven och knarriga gångjärn.

– Vi får nästan dagligen tips om platser som vi borde besöka och utreda. Men vi har inte fått så många tips i Borås, säger Tony Martinsson.

För några år sedan utredde de Zebedas Herrgård i Viskafors. Den gamla prästgård drevs som herrgård och tidigare ägare har bland annat upplevt hur någon lyft upp en stol som en av familjemedlemmarna satt i. LaxTon fick under sin utredning väldigt bra kommunikation och såg en skuggfigur i den trapp där ägarna känt ett stort obehag.

– Vi vill gärna ha fler tips i Borås. Det är många som vill att vi ska utreda Torpa Stenhus men där har vi fått nej från ägaren. Det är synd men självklart något som vi respekterar. Vi hoppas kunna få jobba med det här på heltid, säger Tony.

Vilken är den mest hemsökta platsen?

– Vi har varit runt i Europa men det mest hemsökta stället är Borgvattnets vandrarhem. Vi har båda två hört steg från någon som tycks springa i panik ovanför oss. Vi vet aldrig vad vi ska uppleva i det huset och jag vill aldrig vara där helt själv. Adrenalinet går upp och det är en känsla som om man står mellan två personer som ska slåss. När jag har sagt att energin ska visa sig har jag fått till svar att "vänta du bara". Jag vet inte vad energi kan göra, säger Niclas Laaksonen.

Är ni aldrig rädda?

– Rädd är ett starkt ord men man känner ett kraftigt obehag. Om vi hade varit rädda hade vi backat men när alla andra springer därifrån går vi mot det. Vi vill genuint veta vad som händer, samtidigt som vi har jättestor respekt, säger Tony.

LaxTon Ghost Sweden ska under året åka på turné tillsammans med mediumet Andreas Österlund. Han, Tony Martinsson och Tony Laaksonen har under vintern synts i Dplay-serien ”Spökjakt” med Jocke och Jonna.

– Det har blivit en stor succé med uppemot fyra miljoner startade strömmar. Vi väntar på besked om det blir en andra säsong. Det händer otroligt mycket nu, säger Niclas.

För några år sedan tog föreningen Vetenskap och Folkbildning fram en rapport om hur svenskar förhåller sig till vetenskap, konspirationsteorier och det övernaturliga. Rapporten visad att mer än var tredje svensk, 37 procent, tror på paranormala fenomen. Laxton har märkt att allt fler pratar om paranormala fenomen nu men att det fortfarande finns skeptiker.

– I grunden ska man vara skeptisk, det är vi också. Allt är verkligen inte paranormalt. Vårt jobb har aldrig varit att övertyga någon, den energin lägger vi inte. Alla får tro vad de vill, säger Tony.

LaxTon Ghost Sweden är på jakt efter fler platser som de kan utreda.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Borasdly med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.