Allt fler barn får vård för ätstörningar

Arkivbild.
Foto: JOHANNA WALLIN

Ätstörningar ökar i åldrarna upp till 18 år, framförallt märks uppgången i Västra Götaland hos 10 till 14-åringar, det berättar P4 Göteborg.

Det är statistik från Socialstyrelsen som visar att antalet barn mellan tio och 14 år som fick vård i den specialiserade öppenvården i Västra Götaland under år 2011 var 51 stycken. År 2017 var det  87 personer, nästan 70 procent fler.

– Jag tycker att det är oroande. Det känns på alla sätt fel att en människa överfokuserar så mycket på vikt och mat, men det känns ännu svårare när det är en tio-elva-åring som ska göra helt andra saker. Hon eller han ska ut och leka med sina kompisar, säger Anne-Line Solberg, tillförordnad vårdenhetschef på Anorexi-bulimi-mottagningen på Drottning Silvias Barn- och ungdomsjukhus, till P4 Göteborg.

Man vet inte varför det har ökat, och varför allt yngre drabbas. En anledning enligt Anne-Line Solberg, kan vara sociala medier

– Alla våra patienter är väldigt upptagna med vad som kommuniceras via sociala medier. Det är svårare för dem att skilja på vad som är friskt och vad som är sjukt och vilka attityder man ska ha till kropp och mat och vikt. Men det går inte att spekulera kring orsaken bakom. Det vi ser är att det kryper ner i åldrarna och ätstörningarna kan debutera tidigare nu, säger hon.