Agnes vann Sverige yngsta mästerkock

Foto: Daniel Olsson/TV4

Agnes Fredriksson från Sjömarken utanför Borås är Sveriges yngsta mästerkock 2019. Tioåringen lyckades bäst i finalen mot tolvåriga Amanda Stensson från Vingåker och blev den yngsta deltagaren att vinna ”Sveriges yngsta mästerkock” någonsin.

”Jag är Sveriges yngsta mästerkock 2019! Det här trodde jag aldrig när jag sökte till programmet. Det är helt magiskt. Det är verkligen som en dröm som har gått i uppfyllelse”, säger hon i finalprogrammet.

I finalen fick finalisterna det svåra uppdraget att ta fram och tillaga en femrättersmeny. Agnes valde västkusttema på sin meny och bjöd på hummersallad med avocadocrème och forellrom, parmesangratinerade blåmusslor, torskrygg med friterad blomkål, hallonsorbet med lakritskross och tunna flarn samt choklad-crème brûlée med björnbär.

Juryn, bestående av Tina Nordström, Danyel Couet och Paul Svensson, kollade på allt från smaker till storleken på tallriken och hur menyn var komponerad och sammansatt.

”Du har snubblat, gråtit, skrattat och hoppat dig igenom tävlingarna. Men ändå lyckats prestera tallrikar som har imponerat på oss alla tre”, säger Paul Svensson om Agnes Fredriksson i programmet.

Vinnaren får förutom statyetten en resa till Paris med sin familj för att gå matlagningskurs på den berömda skolan Cordon Bleu.