GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Innehåll A-Ö

     Vann kulturstipendium - åker till Berlin och pluggar

     Borås • Publicerad 10 juni 2021
     Filippa Jonsson vann Borås Stads kulturstipendium och ska nu plugga till filmregissör i Berlin.
     Filippa Jonsson vann Borås Stads kulturstipendium och ska nu plugga till filmregissör i Berlin.
     Foto: Privat

     Det var en het vanlig dag för Filippa Jonsson. Hon hade varit och tränat och kände sig hajpad över det. När hon plockade upp sin telefon hade hon sex missade samtal.

     – Jag ringde tillbaka så fort jag såg det. Det var kulturnämnden som sa att jag hade vunnit stipendiet. Då blev jag ännu mer upphajpad, säger Filippa Jonsson.

     Stipendiet är på 20 000 kronor och i kulturnämndens motivering går det att läsa följande: ”Med stipendiet vill Borås Stads kulturnämnd bidra till att möjliggöra Filippas dröm”.

     Filippa Jonsson dröm är nämligen att bli filmregissör. Därför ska hon ta sitt pick och pack och flytta till Berlin till hösten, där hon kommit in på en treårig kandidatutbildning vid Catalyst Institute for Creative Art. Hon planerar att specialisera sig på visuellt berättande genom filmproduktion, manusframställning och regi.

     – Jag pluggade teater på gymnasiet och sen när vi skulle ha slutproduktion så insåg jag att regi var mycket roligare. Så jag var regiassistent under den produktionen. Sen efter det började jag skriva egna manus och regissera kortfilmer. Nästa steg är skolan i Berlin. Det ska bli spännnade, säger hon.

     Pengarna från stipendiet kommer väl till pass.

     – Jag har ju redan fixat lägenhet, som jag flyttar in i slutet av augusti. Så pengarna kommer väl mest gå till hyra.

     Är du Sveriges nästa Ingemar Bergman?

     – Man får väl hoppas, svarar Filippa med ett skratt innan hon fortsätter.

     – Nej men jag siktar högt, det tror jag man måste göra i denna branschen.

     Anton LorentzsonSkicka e-post
     Så här jobbar borasdly med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.