unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Premiär för digital scen som lyfter lokala talanger

Fredag 29 januari lanseras Ljudverkstans projekt LVTV - en sessionkanal med liveframträdanden från främst lokala band och musiker.
– Projektets motto är ”sharing local talents with a global audience”, berättar Daniel Waern från Ljudverkstan.
Richard Herrlin, Mohanty Biswajeet, Victor Nilsson och Daniel Waern på Ljudverkstan i Borås.
Richard Herrlin, Mohanty Biswajeet, Victor Nilsson och Daniel Waern på Ljudverkstan i Borås.
Foto: Elin Thornberg

Många känner till den anrika plats som Ljudverkstan huserar på, Grönbogatan 6 (Scenstudion). Här har det funnits replokaler i ungefär 25 år. Nuförtiden hänger Richard Herrlin, Daniel Waern och Victor Nilsson, killarna bakom Ljudverkstan, här.

– Ljudverkstan är en musikstudio med sitt säte i Borås. Vi lever för både inspelad och levande musik, säger Daniel Waern.

Idén till LVTV Sessions uppkom redan innan corona men blev sedan nästan komiskt aktuell.

– Vi ville fokusera på livemusik i digital form och testade oss fram för att hitta en bra produkt, berättar Richard Herrlin.

Det hela började med en livestream, vilket sedan fick de tre vännerna att satsa allt på att göra en så professionell produkt som möjligt.

– Något som skiljer oss från många andra är just det att vi hade idén till konceptet redan innan corona och har alltså inte tvingats in i sessions såsom många andra, säger Daniel Waern.

Älva Läckgren kommer att delta i första konserten.
Älva Läckgren kommer att delta i första konserten.
Foto: Mohanty Biswajeet

Fredag klockan 16 släpps det första materialet för allmänheten via projektets YouTube-kanal ”LVTV.Sessions”. Första omgången är en konsert med TOMMA INTET och en med Älva Läckgren. Därefter släpps nya konserter varannan vecka fram till april. ”Det kommer att finnas något för alla och är en bra spridning genremässigt”, säger grabbarna bakom projektet.

Även TOMMA INTET är med i första konserten.
Även TOMMA INTET är med i första konserten.
Foto: Mohanty Biswajeet

Konceptet är att konserterna spelas in live i Ljudverkstans studio och därefter efterediteras ljud och bild i strävan om att det ska bli så bra som möjligt. Daniel, Richard och Victor har tagit hjälpt av två fotografer, Biswajeet Mohanty och Noak Wallenberg, för att säkra en så professionell produktion som möjligt.

Varför behövs LVTV?

– Musikscenen i Borås behöver få lyftas utanför Borås. Vi vill också skapa en plattform för musiker, säger Victor Nilsson och kollegan Richard Herrlin fyller i:

– På kort sikt, sett till coronapandemin, behövs projektet verkligen för att fylla det hål som många upplever på grund av saknaden av musik. På lång sikt så befinner vi oss i en digital evolution och vi behöver hänga med. Borås har heller inte direkt kvar en större musikscen för band och struggling artists, det skulle väl i så fall vara Klubb Undergrunden men det är för litet.

Kollegorna har själva rötter inom musiken.

– Jag har spelat akustisk gitarr sedan jag var i tioårsåldern. När jag var yngre gick jag gärna på konsert och stod längst fram, så nära så att man kunde se svettpärlorna och gitarrsträngarna. Vilket är en häftig upplevelse. Sedan har jag även varit musiklärare så musiken har funnits ständigt närvarande i mitt liv, berättar Daniel.

– Själv är jag i princip uppvuxen på en scenkant då pappa är aktiv inom musiken. Jag blev en skejtkille ett tag som tonåring, då var det ocoolt med musiken men kom ganska snabbt tillbaka, berättar Richard.

– För mig var det DJ-ande som förde mig in på musikens bana, när jag var i fritidsgårdsåldern. Sedan, visst, pappa har alltid hållit på med musik, så den influensen fanns också. Efter ett tag som DJ blev jag trött på att spela andras musik så jag ville producera eget, säger Victor.

Victor lyfter även ett annat fenomen som LVTV tar sig an.

– Jag gick mycket på konserter förr, men inte alls i samma utsträckning längre, innan pandemin då. Detta eftersom jag tycker att det har blivit jobbigt med folkmassor. Vi kringgår det problemet samtidigt som man får komma väldigt nära artisterna, säger Victor.

Varför är musik viktigt i samhället?

– Varför är det viktigt att andas? Musik är nog det enda som kan ge dig både kärlek och smärta samtidigt, säger Richard.

Hur ser planerna ut för framtiden?

– Vi är öppna för att expandera projektet och skulle gärna inkludera fler artister. Samtidigt vill vi fortsätta skapa ett nätverk och knyta samman musiker med varandra. Det skulle vara roligt med en säsong två, säger kollegorna unisont.

Om man som musiker eller artist vill komma med i Ljudverkstans nätverk är det bara att höra av sig.

– Kontakta oss! Subscriba på det ni kan, följ oss på våra sociala medier. Vill man ha snabbt svar kan man skicka ett DM på Messenger eller Instagram, annars går det bra att mejla, ringa... Ja det mesta. Det är väl ungefär flaskpost vi inte kan erbjuda, skämtar Daniel.

Vad är förhoppningarna med projektet?

– Vi vill kunna släppa en samlingsskiva på Spotify, att musiken ska vara något som man som lyssnare kan gå tillbaka till. Sedan att lyfta lokala talanger och bli en plattform för musikälskare, säger kollegorna.

Fotnot. Kolla på Ljudverkstans hemsida för fullständigt schema med vilka artister som spelar när.

Läs mer

Tjuvar stal från lastbil i Viared

Nyheter. Upptäcktes av chauffören.
Tjuvar stal från lastbil i Viared

Modebutiken lämnar lokalen i centrala Borås

Borås. Ytterligare en modebutik stänger.
Genrebild på Borås stad.

Man häktad för grov våldtäkt mot barn

Nyheter. ”Slutskedet av utredningen”.
Man häktad för grov våldtäkt mot barn

Smittskyddsläkaren manar till skärpning

Coronavirus. Måste axla ansvar för att stävja utvecklingen.
Genrebild.

Ett Boråsbolag i konkurs

Nyheter. Företaget bildades för ett par år sedan.
Ett Boråsbolag i konkurs