Midsommarguide: så binder du din egen krans

Kvistros, hundkex och prästkrage. Midsommaraftons mest självklara accessoar är lättvarierad och enkel att anpassa efter smak.
Gör din egen krans med vår guide!
Foto: Julia Karlsson
Något fylligt grönt med små blommor blir bäst.
Foto: Julia Karlsson
Utgå från en färgsättning du gillar.
Foto: Julia Karlsson
Glad midsommar!
Foto: Julia Karlsson
Glad midsommar!
Foto: Julia Karlsson

Ett hundratal kransar ska vara leveransklara till midsommarafton. Floristerna på Buketten i Borås kan sin sak. Sara Rosenström varvar brödslöja, alstromeria, kvistros och krysantemum i tonerna av rosa och vitt med klargröna kvistar av pistage.

– Det är helt individuellt hur man vill ha det. Lättast är att beställa en färgsättning som vi kan jobba efter, säger Sara Rosenström.

I kransarnas värld råder trender som med allt annat. Ett tag skulle kransarna vara riktigt fylliga och digna av blommor, sedan eftertraktades enkla med bara brödslöja eller en halvkrans med sidenband baktill.

En ståltrådsstomme med öglor, vattendragna blommor och små buketter åt gången är Saras bästa tips. Själv blir det troligtvis ingen egen krans i år, men dottern är lovad en. Den kommer bindas av ängsblommor, som är lite skörare än de från butik, så som smörblomma, klöver, prästkrage och hundkex. Att variera köpta med egenplockade fungerar utmärkt.

DIY: Midsommarkrans med proffstips!

1. Skaffa blommor dagen innan så att de kan stå i vatten över natten, då håller de bäst. Små blommor är enklast att arbeta med och något fylligt grönt, som pistage, blåbärsris eller strån behövs också.

2. Mät ditt huvud och måtta upp ståltråd i lagom länd. I ändarna gör du öglor så att du kan justera storleken litegrann.

3. Bygg kransen efterhand. Varva det gröna med valda blommor så att små buketter bildas. Fäst genom att snurra grön ståltråd eller myrtentråd runt.

Läs mer

Nyheter

Hårt tryck på Arbetsförmedlingen

Får betalt för att skjuta upp semestern.

Nöje

Julshow på Borås kongresshus – kanske

Preliminärt premiärdatum.

Nyheter

Boråsare blir ny landshövding i Kalmar län

Han tar över i september.

Nyheter

Hennes resa blev film – föreläser under Borås Pride

Ann-Christine Ruuth till Borås Pride.

Nyheter

Högt tryck på sjuksköterskeprogrammet i Borås

500 på väntelistan.

Nyheter

Två döms för stöld i Boråsbutik

Stal för över 40 000 kronor.