GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Innehåll A-Ö

     Vikariebrist på skolor i Borås

     Flera av skolorna i Borås stad har haft svårt att hitta vikarier under hösten. I september täcktes bara 70 procent av behovet av vikarier. I våras låg den siffran på 95 procent.
     Borås • Publicerad 14 oktober 2021
     Arkivbild. Brist på vikarier i Borås.
     Arkivbild. Brist på vikarier i Borås.
     Foto: Anton Hedberg

     Vikariebristen beror på ett flertal faktorer. Nedskärningar inom skolan är en sådan faktor.

     En annan faktor som påverkar är de aktuella rekommendationerna gällande sjukdom. Lärare har svårt att jobba hemifrån och vikarier får inte heller jobba med sjukdomssymptom, såklart.

     Ytterligare en faktor är en hög frånvaro hos lärare och ett ovanligt stort antal vikariat.

     – Sedan skolan började har 66 vikariat tillsatts och det ligger 13 för hantering. Det blir närmare 80 vikariat på två månader. Det utarmar antalet personer som annars hade kunnat lösa luckor för sjukdom eller vård av barn, säger Yvonne Vedin HR-chef på grundskoleförvaltningen, till BT.

     Bemanningsenheten som skickar ut vikarier jobbar hårt för att rekrytera nya inhoppare. Den aktuella oktobernivån av vikarier ligger på 79 procent av behoven, men det är en bit kvar till målet på 90 procent.

     Vill du läsa mer lokala nyheter från Borås?

     Just nu kan du köpa paketet BT Digital Plus i fyra månader för totalt 400 kr.

     Du får bland annat granskande reportage, livesändningar och senaste nytt från Borås och Sjuhärad.

     Anton LorentzsonSkicka e-post
     Så här jobbar Borasdly med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.