GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ska utvisas till Ryssland trots riskerna

Maxim Kanygin, 24 år, kom till Sverige när han var 9 år gammal. Nu ska han utvisas till Ryssland, ett land där han inte har någonting.
Borås • Publicerad fredag 12:00 • Uppdaterad måndag 07:45
Maxim är hotad av utvisning till Ryssland trots att han bott i Sverige i nästan 15 år.
Maxim är hotad av utvisning till Ryssland trots att han bott i Sverige i nästan 15 år.Foto: Frida Winter

Maxim Kanygin har sedan 2008 bott i Sverige, först i Älvsbyn i Norrbotten och idag i Borås. Nu ska han utvisas till Ryssland.

Senaste gången han sökte asyl 2021 prövades hans situation mot att han är bisexuell men Migrationsverket menar att han inte kan få uppehållstillstånd som skyddsbehövande.

Maxim tror inte att han kommer kunna leva öppet med sin sexualitet i Ryssland.

– Det är skillnad på att överleva eller leva som vanligt. Leva öppet som bi, nej. Överleva, ja, säger Maxim till BT.

Migrationsdomstolen pekar på att samkönade relationer i sig inte är kriminaliserat men RFSL håller inte med.

– Jag vet att många jurister håller med när man säger att det finns kriminaliserande lagstiftning i Ryssland som tillämpas på hbtqi-personer, berättar Aino Gröndahl, RFSL:s asylrättsjurist, för BT.

RFSL har riktat kritik mot hur Migrationsverket hanterar hbtqi-frågor.

Sigrid RosenfeldtSkicka e-post
Så här jobbar Borasdly med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.