GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Innehåll A-Ö

     Ren stadskärna i Borås

     Borås rent och snyggt har mätt nedskräpningen i stadskärnan sedan 2015. Totalt har nedskräpningen minskat med 36 procent sedan dess. Den nedåtgående trenden i Borås är positiv, till skillnad från andra städer.
     Borås • Publicerad fredag 08:22
     Borås rent och snyggt har under 2021 drivit en kampanj mot fimpar. Bland annat med papperskorgar med serieteckningsmotiv.
     Borås rent och snyggt har under 2021 drivit en kampanj mot fimpar. Bland annat med papperskorgar med serieteckningsmotiv.
     Foto: Pressbild

     2015 började Borås rent och snyggt, i samarbete med stiftelsen Håll Sverige Rent, att mäta hur mycket skräp som fanns i stadskärnan. 2015 fanns det 6,29 skräpenheter per kvadratmeter på de platser som ingår i mätningen.

     2021 visade resultatet 4,04 skräpenheter per kvadratmeter. Genomsnittet i andra svenska städer var, 2015, 5,31 skräpenheter. Den siffran visar nu 5,35 skräpenheter.

     En av anledningarna till Borås skräpminskning är Skräpplockardagen, där många ungdomar ställer upp och plockar skräp i stadskärnan. Under 2021 har Borås rent och snyggt också drivit en kampanj mot fimpar, som är det vanligaste skräpet. Solcellsdrivna papperskorgar har placerats ut och drar till sig uppmärksamhet med hjälp av serieteckningar.

     – Vi kan vara stolta över det här resultatet. Vi har en unik samverkan i Borås runt den här frågan som uppenbarligen har gjort att vi även har fått med oss boråsarna. De flesta av oss tycker att det är viktigt att ha en ren stad, säger kommunalråd Tom Andersson, MP, i ett pressmeddelande.

     Borås rent och snyggt

     Borås rent och snyggt är ett samarbete mellan Borås Stad, Borås Energi och Miljö, Polisen i Borås, Borås City, Navet, AB Bostäder i Borås och Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund.

     Deras mål är att minska nedskräpningen utomhus i Borås.

     Vill du läsa mer lokala nyheter från Borås?

     Just nu kan du köpa paketet BT Digital Plus i fyra månader för totalt 400 kr.

     Du får bland annat granskande reportage, livesändningar och senaste nytt från Borås och Sjuhärad.

     Anton LorentzsonSkicka e-post
     Så här jobbar Borasdly med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.