GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Opererade fel höft - SÄS anmäler sig själva

Södra Älvsborgs sjukhus har anmält sig själva efter stort misstag vid operation.
Borås • Publicerad 11 augusti 2022 • Uppdaterad 12 augusti 2022
Sara Degerman Carlsson. Arkivbild.
Sara Degerman Carlsson. Arkivbild.Foto: Anders Robertsson

Södra Älvsborgs sjukhus har Lex-Maria anmält sig själva rapporterar P4 Sjuhärad. Anledningen är att de har opererat en patient i fel höft. Efter ett fall i hemmet kom patienten in med en höftfraktur på höger sida. Men operationen genomfördes på vänster höft.

SÄS ändrar nu sina rutiner. En misstänkt anledning enligt Sara Degerman Carlsson, chefsläkare på SÄS, är att det var flera läkare inblandade i samma operation. Den som opererade hade inte tittat på vilket ben det var ritat på.

– Det behöver vi säkerställa, vi har den rutinen och det är en självklarhet att man tittar vilket ben som är ritat på, säger Sara Degerman Carlsson till P4 Sjuhärad.

Nu har en ändring gjorts och den som skriver in i operationsjournalen måste vara den som opererar, förklarar Sara för P4 Sjuhärad.

Erbjudande: Nu kan du läsa BT gratis i tre månader

Vill du läsa mer journalistik från Borås? Just nu får du läsa allt innehåll på bt.se i tre månader utan kostnad. Du behöver inte registrera något betalkort och prenumerationen upphör automatiskt.

Sigrid RosenfeldtSkicka e-post
Så här jobbar Borasdly med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.