GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Innehåll A-Ö

     Oljekranen stängdes på Ryaverket

     Idag, måndagen den 21 november, stängdes symboliskt oljekranen till kraftvärmeverket Ryaverket i Borås. På plats deltog vice statsministern tillika miljö- och klimatministern Per Bolund.
     Borås • Publicerad 22 november 2021
     Oljekranen på Ryaverket stängs symboliskt av - nu ska man inte kunna elda verket med olja alls. Borås Energi och Miljös vd Magnus Kårstedt (till vänster), och miljö- och klimatminister Per Bolund (till höger) deltog i den symboliska stängningen av kranen.
     Oljekranen på Ryaverket stängs symboliskt av - nu ska man inte kunna elda verket med olja alls. Borås Energi och Miljös vd Magnus Kårstedt (till vänster), och miljö- och klimatminister Per Bolund (till höger) deltog i den symboliska stängningen av kranen.
     Foto: Lars-Åke Green

     Borås Energi och Miljö har använt förnybar och återvunna bränslen till 99 procent i fjärrvärmeproduktionen. En procent har utgjorts av fossila bränslen. Men när oljekranen nu symboliskt stängdes är anläggningen fri från fossila bränslen.

     Totalt kommer ca 800 000 liter fossil olja per år ersättas med bioolja. Detta kommer att minska det fossila utsläppet av koldioxid med drygt 2 000 ton per år.

     – Detta är en hållbar investering. Vi kommer minska våra fossila utsläpp, få bra lönsamhet och dessutom är det bra ur ett socialt perspektiv. I och med att gasolen har tagits bort kommer skyddsområdet till anläggningen att minska. Då kan staden utveckla området häromkring med bostäder och andra verksamheter. Helt enkelt en hållbar investering ur miljö, ekonomi och socialt perspektiv, säger Magnus Kårestedt, vd på Borås Energi och Miljö, i ett pressmeddelande.

     Idag bygger nästan all produktion på kraftvärmeteknik hos Borås Energi och Miljö. Det innebär att samtidigt som fjärrvärme produceras skapas el som bidrar till att stärka elbalansen i samhället.

     – Kraftvärmetekniken är otroligt viktig i sammanhanget med att bidra till effektbalans i elsystemet, säger minister Per Bolund i pressmeddelandet.

     Anton LorentzsonSkicka e-post
     Så här jobbar Borasdly med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.