GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Innehåll A-Ö

     Hot och våld på fritids i Borås

     Många fritidshem står utan behöriga lärare. Personalen hinner inte med att dokumentera all fall av hot och våld, trots skyldighet.
     Borås • Publicerad 13 oktober 2021
     Arkivbild. Karl Hallerup är huvudskyddsombud för Lärarförbundet i Borås. Han menar att jargongen i skolor och fritidshem hårdnar hela tiden.
     Arkivbild. Karl Hallerup är huvudskyddsombud för Lärarförbundet i Borås. Han menar att jargongen i skolor och fritidshem hårdnar hela tiden.
     Foto: Ceasar Segergren

     När höstterminen på skolor och fritidshem drog igång fanns det problem med att bemanna med behörig personal. Problemet är som störst när det gäller just lärare med inriktning på fritidshem. Endast 40 procent har den behörighet som krävs. Det rapporterar BT.

     Den låga andelen behöriga innebär att flera fritidshem i Borås inte har en enda behörig lärare. I mejl mellan personal på ett fritidshem beskrivs det hur grovt språk och våld har blivit vardag. Då bemanningen är så låg hinner inte personalen dokumentera alla fall, trots att de är skyldiga till det enligt skollagen.

     – Jargongen hårdnar hela tiden. Man tvingas nästan att tillåta könsord och svordomar för att det finns mer akuta saker att ta tag i. Det skapar en våldsspiral, säger Karl Hallerup, huvudskyddsombud för Lärarförbundet i Borås, till BT.

     Vill du läsa mer lokala nyheter från Borås?

     Just nu kan du köpa paketet BT Digital Plus i fyra månader för totalt 400 kr.

     Du får bland annat granskande reportage, livesändningar och senaste nytt från Borås och Sjuhärad.

     Anton LorentzsonSkicka e-post
     Så här jobbar Borasdly med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.