GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Förklaringen: Därför pratar alla om Borås på sociala medier

Har du märkt av att det pratas mycket om Borås på sociala medier, och framför allt Tiktok just nu? Då är du förmodligen inte ensam. På videoappen Tiktok har hashtaggen Borås fått över 144 miljoner visningar. Men varför pratas det så mycket om staden?
Borås • Publicerad 16 september 2022 • Uppdaterad torsdag 22:46
Ett urval av några av hur det ser ut på Tiktok när det pratas om Borås.
Ett urval av några av hur det ser ut på Tiktok när det pratas om Borås.Foto: Skärmdump/Tiktok

För den som är en aktiv Tiktok-användare har man den senaste tiden kunnat se videor som sprids på kyrkor som brinner, svarta hål och demoner som alla har en gemensam nämnare – de förekommer i Borås enligt kreatörerna på appen. Oftast textas videorna med till exempel ”Vad sker i Borås” eller ”Bara i Borås”.

Men ingen av de videorna som postas har egentligen någon koppling till Borås utan är tagna från andra sammanhang.

Den första videon som visar ett djupt slukhål i en sjö som anses vara ingången till Borås, men i själva verket är det en video hittad av 15-åriga Svante. Ljudet till videon som numera blivit viralt är taget från en Youtuber.

– Jag bestämde mig för att ta rösten från en cool person på Youtube som heter Håkan Lundström och mixa om hans röst till en mycket mörkare, säger han till Aftonbladet.

Lundström gör en cover på Vikingarnas låt ”Hälften så kär”, något som nu blivit en ”Borås-låt” på Tiktok just nu med tusentals videor som använt covern som ljud till sina videor.

Hur har Borås då lyckats blivit så trendigt?

Det är svårt att säga när exakt skämt-trenden drog igång då det även funnits skämt kring Borås som Sveriges sämsta stad sen ett år tillbaka. Men Tiktokaren Gigawear är en av de som uppmärksammat staden efter de videor som cirkulerat och dragit igång en namninsamling. Detta för att spränga Borås i skämtsamt syfte efter videorna som lagts upp på videoappen.

Han menar att han ska visa upp namnlistan för politikerna som sitter i riksdagen:

– Borås, Sveriges Area 51. Just nu sprids tusentals videor som illustrerar situationen i Borås. Enda jag kan tänka mig är hur detta inte uppmärksammas av politikerna. Inte en enda politiker har nämnt vad som försiggår i Borås, säger han i videon och fortsätter:

– Vi får ta makten i egna händer. Får namnlistan 5 000 underskrifter kommer Giga-partiet skicka en formell motion till riksdagen att jämna Borås till grunden, säger Tiktokaren Gigawear i en video.

Därav har kommentarer som ”spräng Borås” förekommit i olika sammanhang på sociala medier.

Men det är inte alla som förstår trenden eller varför Borås ens blivit en trend. Tiktok-kreatören Jan Mattsson är en av många:

– Kan någon förklara vad som händer i Borås? Jag fattar noll. Jag vaknade en dag så var Borås största ämnet. Varför det? Jag trodde det var världens finaste landsbygd och område? säger han i en Tiktok.

Varför trenden kring Borås dragit igång är alltså inte helt enkelt att svara på. Enligt DLY-reportern Belmin Nuhic kan det bero på att flera av Tiktok-användarna anser att Borås är en av många mellanstora städer där det händer alldeles för lite saker.

Är du mellan 16-25? Nu kan du läsa Borås Tidning gratis

BT erbjuder nu alla ungdomar möjligheten att läsa nyheter gratis i sex månader. Det är ingen kostnad och efter testperioden så upphör ditt konto automatiskt.

Belmin NuhicSkicka e-post
Så här jobbar Borasdly med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.