GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Innehåll A-Ö

     Dödligt misstag på Säs - två patienter avled

     Borås • Publicerad 10 juni 2021
     Genrebild.
     Genrebild.
     Foto: Johan Valkonen

     Ett dödligt misstag ledde till att två Säs-patienter avled.

     – Vi bidrog till att göra den sista tiden i livet väldigt otrygg och det blev ett stort lidande för patienten, säger chefsläkare Sara Degerman Carlsson om det ena fallet till BT.

     Det ena fallet rör en äldre man som lades in direkt efter att ha kommit hem från en utlandsresa. Mannen hade underliggande hjärt- och kärlsjukdomar och hade drabbats av en propp i ena benet. Operation krävdes ögonblickligen och blodets passage säkrades då genom ett rör. Efter operationen hade mannen kvar ett bensår som behövde ses över på olika sätt.

     Öppenvården begick då flera misstag under två månaders tid, rapporterar BT. Mannen tvingades, efter flera akutbesök hos vården, att amputera benet. Han avled sedan strax efter amputationen i blodförgiftning.

     Nu väljer hon att anmäla patientärendet till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, enligt Lex Maria. Den externa utredningen ska granska om Säs har vidtagit tillräckliga åtgärder för att förhindra liknande misstag i framtiden.

     Isabelle HaagSkicka e-post
     Så här jobbar borasdly med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.