GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

De vinner Sparbankens Sjuhärads Sociala medier-pris

2021 års Sociala medier-pris på 100 000 kronor går till Facebookgruppen ”Källkritik, fake news och faktagranskning”. Gruppen har över 20 000 medlemmar och är en relevant mötesplats för diskussionen om källkritik på sociala medier.
Borås • Publicerad 2 december 2021
Genrebild.
Genrebild.Foto: Axel Noren

Sociala medier-priset är ett stipendium på 100 000 kronor som finansieras av Sparbanksstiftelsen Sjuhärad och delas ut av Borås Stad tillsammans med Högskolan i Borås. Priset delas ut till personer eller grupper som gjort ”väsentliga insatser inom sociala medier sett ur ett samhällsutvecklingsperspektiv”.

2021 års vinnare är Facebookgruppen ”Källkritik, fake news och faktagranskning”. Gruppens administratörer Mathias Cederholm och Mats Carlsson fick ta emot priset.

– Ett viktigt syfte med gruppen är att skapa medvetenhet om frågor som rör källkritik på sociala medier. Vi följer noga den svenska och internationella diskussionen kring initiativ och åtgärder inom området källkritik på sociala medier, säger Mathias Cederholm i ett pressmeddelande.

I juryns motivering gick det att läsa följande:

” Med över 20 000 medlemmar utgör gruppen en lugn, saklig och för samhällsdebatten ytterst relevant mötesplats för diskussionen om källkritik på sociala medier. Tematiska vägledningar under rubriker som polarisering och näthat är en ovärderlig resurs för forskare, journalister, lärare och beslutsfattare”.

Tidigare vinnare

2020: Emma Frans

2019: #jagärhär

2018: #metoo

2017: Viralgranskaren

2016: Wikimedia Sverige

2015: Brit Stakston

2014: Lina Thomsgård

2013: Joakim Jardenberg

Anton LorentzsonSkicka e-post
Så här jobbar Borasdly med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.