Borås

Borås – Sveriges åttonde fulaste stad

1960-talsarkitektur i Borås centrum.
1960-talsarkitektur i Borås centrum.

Borås är inte så vackert om man ska tro Arkitekturupproret.

Arkitekturupproret är är en folkrörelse som arbetar för vackrare och trivsammare städer och boendemiljöer. De har nu har en omröstning på sin Facebook-sida där man röstar om Sveriges fulaste stad fram till 21 oktober. Borås ligger just nu på åttonde plats med 121 röster, det skriver Borås Tidning om.

Såhär beskrivs Borås på Arkitekturupprorets hemsida:

”Enligt ryktet vill Borås byta namn till Boxås eller Lådås. Jämförelsebilden nedanför säger allt, och visar hur Borås har kunnat hamna så högt uppe i ful-ligan. Huset i mitten visar tydligt den 1960-talsarkitektur som ännu idag kopieras om och om igen av de modernistiskt indoktrinerade och totalt fantasibefriade arkitekterna och byggbolagen.

Den en gång så mysiga stadskärnan i Borås var full med vackra landshövdingehus, i göteborgsk stil. Idag är nästan alla förintade och ersatta med monotona lådor. Den enda anledningen till att Borås inte ligger längre upp i denna lista bör vara att några enstaka vackra gamla hus faktiskt finns kvar. Rådhuset och ett fåtal räddade trähus kan dock inte motverka att helhetsintrycket ändå bara blir kaos…Borås är också ökänt för att ha gjort det alla andra städer nästan gjorde men stoppade i sista sekund när beslutsfattarna kom till sans. I Borås drogs nämligen motorvägen rakt in i gamla stan.

Borås lärde sig aldrig något av 1960-talets rivningsraseri. Trots protester så lät man så sent som 1983 riva den oerhört vackra och omtyckta teatern. Istället gavs den ökände arkitekten Gert Wingårdh fria tyglar att gå lös i Borås. Han valde då att smälla upp ett förfärligt plåtskrälle, som det sägs att inte ens Darth Vader tycker om.”

I listans topp ligger Borlänge och efter omröstningen kommer det bli någon form av prisceremoni och den fulaste staden kommer att få ett förbättringsförslag från Arkitekturupproret.