GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Borås på topp tre-listan inom hållbar skolmat: ”Väldigt stolta”

Borås stad landade en tredje plats i kategorien ”Årets hållbara skolmatskommun” av White Guide Junior/Senior.
Borås • Publicerad torsdag 17:00
Borås stad hamnade på tredje plats i ”Årets hållbara skolmatskommun”.
Borås stad hamnade på tredje plats i ”Årets hållbara skolmatskommun”.Foto: Borås stad

På onsdagen stod det klart att bland de tio nominerade kommuner hamnade Borås stad på en tredjeplats i kategorin ”Årets hållbara skolmatskommun”.

White Guide Junior/Senior utser årligen Sveriges bästa, offentliga måltider.

Under våren har cirka 250 skolor, förskolor och äldreboenden besökts och bedömts av juryn. De bästa har rankats i sexton kategorier, däribland ”Årets hållbara skolmatskommun”.

Petra Villman, enhetschef för Kost och lokalvård på Grundskoleförvaltningen i Borås, var på plats i Helsingborg på prisutdelningen.

– Vi är väldigt stolta över priset! Vi jobbar mycket med klimatmål och det är såklart roligt att vi får cred för vårt arbete. Det är också ett bevis på att vi ligger i framkant bland kommunerna i Sverige, säger hon i ett pressmeddelande.

Petra Villman förklarar vad det är som gör att Borås stad ligger bra till som en skolmatskommun:

– Vi försöker hela tiden hitta bra produkter som våra matgäster gillar men som har en mindre miljöpåverkan. Vi jobbar tätt tillsammans i vår matsedelsgrupp, representerad av kockar ifrån förskola och skola samt enhetschefer för kost och lokalvård. Vi tar in förbättringspunkter på våra recept från våra duktiga kockar i våra kök. Kockarna provlagar och testar nya produkter och vi försöker bevara de rätter som är populära och hitta nya populära rätter.

För den som går i skolan eller i förskolan i Borås går det att se vilka rätter som är klimatsmarta genom en symbol i skolmatsappen. Skolorna mäter även matsvinn varje dag för att se vad det slängs mer och mindre av.

Vinnare i kategorin ”Årets hållbara skolmatskommun” blev Nykvarns kommun.

Är du mellan 16-25? Nu kan du läsa Borås Tidning gratis

BT erbjuder nu alla ungdomar möjligheten att läsa nyheter gratis i sex månader. Det är ingen kostnad och efter testperioden så upphör ditt konto automatiskt.

Belmin NuhicSkicka e-post
Så här jobbar Borasdly med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.