21-åriga Gabriel startade café mitt under coronakrisen

.
Foto: Anna Engström

Mitt i rådande coronapandemi startade 21-åriga Gabriel Lundqvist ett helt nytt café på Studio Cecil i centrala Borås. Nu har hälsocaféet Café Corazon varit igång i över två månader och Gabriel är mer än nöjd med sitt nya jobb.

– Roligast är att vara här i studion och träffa alla och lära känna alla kollegor och träffa alla kunder och bara bli en del av gemenskapen. Jag älskar verkligen det här stället, det kunde inte ha blivit bättre. Vi har lagt mycket jobb på att skapa ett mysigt, inbjudande café dit alla ska känna sig välkomna. Visionen är en mötesplats för goda samtal, god mat och fika i en avslappnad miljö, säger han.

Gabriel Lundqvist är född i Dalsjöfors och har ett stort intresse för kost och hälsa. Han är utbildad inom säker livsmedelshantering, ambassadör för FairTrade och håller på att utbilda sig till kostrådgivare. På caféet, som håller till i restaurangen Cecils gamla lokaler vid busstorget, har han använt sig av sina kunskaper och tagit fram det han beskriver som en ”grön, nyttig men framförallt god” meny som består av bowls, wraps, smoothies, kaffe och bakverk. Inspirationen kommer bland annat från Malta och Thailand där han bott en tid efter gymnasiet. Det var på Malta han först fick prova på att jobba på hälsocafé.

– Det var extremt tufft arbete. Jag jobbade 16 timmar om dagen med korta raster. Jag gjorde allting. Jag lagade maten, jag tog hand om kunderna, jag städade, det var hela köret. Men det är mycket tack vare den erfarenheten som gör att jag nu kan göra detta, berättar han.

Gabriel får hjälp av familj och vänner i caféet, men det mesta gör han själv.
Foto: Anna Engström

Efter Malta flyttade han en tid till Thailand, där han tränade thaiboxning på högsta nivå. Där lärde han sig hur han skulle anpassa vegetarisk kost med hård träning. Väl hemma i Sverige igen, var det enkelt att tacka ja när han blev erbjuden att starta café på Studio Cecil,

– Jag har under lång period varit intresserad av de här frågorna kring hälsa och kost och hur det påverkar vår miljö och vår kropp och så fick jag höra av Qia (Hjelmäng) att Studio Cecil skulle öppna och att de ville ha ett café. Hon frågade om jag ville starta det och jag kände att jag villa haka på det helt enkelt, säger han.

På Café Corazon kan man spela spel, bland annat schack.
Foto: Anna Engström

Öppningen planerades till april och hamnade mitt i coronakrisen, men för Gabriel fanns det inga tankar på att lägga ner planerna.

– Vi hade ju kommit igång med idén och börjat investera och så när corona slog till, men jag tänkte att det det är en prövning som vi tar oss över tillsammans. Jag kände inte att det var något som skulle stoppa oss utan det innebar bara att vi behövde förhålla oss till andra restriktioner. Det fanns inte på kartan att vi skulle skita i det.

På hälsocaféet ligger fokus på att maten ska vara god och nyttig.
Foto: Anna Engström

Läs mer

Nyheter

Mamma gripen i Borås – involverade barnen i brottet

Stöld i Boråsbutik.

Nyheter

Lastbil fastnade på järnvägen i Borås

Tågtrafiken fick stoppas.

Sport

Elfsborg vann efter fyra mål på 13 minuter

Tidig målshow för Elfsborg.

Coronavirus

32 nya coronafall i Borås

En av de lägsta siffrorna sedan coronavirusets utbrott.

Nyheter

Lastbilsolycka i Borås

Lastbil i singelolycka.

Nyheter

Flickor förda till sjukhus efter olycka

Mopedbil körde av vägen.