Colting om Elfsborgs träningsmängd: ”Hur fan tränar ni då?”

Arkivbild.
Arkivbild.
Foto:Jan Pettersson

För några veckor sedan skrev triatleten och Boråsprofilen Jonas Colting ut ett inlägg på Instagram där han delade Elfsborgsspelarnas schema på träningslägret i Florida. Han hånade också hur lite träningstid som var inplanerat och skriver att han vill se mer engagemang med tanke på hur mycket spelarna har i lön.

Inlägget väckte stort engagemang och ledde till debatt kring spelarnas träningsmängd, där bland annat Elfsborgsspelaren Stefan Ishizaki svarade på kritiken.

I sin podcast ”Coltings Nakna Sanning” pratar Colting om varför han skrev inlägget.

– Man kan tro att jag vill Elfsborg illa, och att jag skriver detta i affekt eller med avundsjuka. Jag är en Überboråsare, och det hade vart härligt om Elfsborg vann SM-guld. Det hade gjort mig som Boråsare stolt.

– Vad som inte gör mig stolt är att se spelarna promenera fotboll, att vara en slagpåse, uppenbart dåligt tränade, hänga med huvudet och spela dåligt engagerad fotboll.

Colting pratar även om att publiken och fansens engagemang kring klubben sviktat de senaste åren, och att Elfsborg själva sagt att de vill engagera Boråsarna mer. Colting själv menar att hans inlägg var ett exempel på detta engagemanget.

– Då är jag här som Urboråsare och engagerar mig i Elfsborg och ställer mig frågan: Hur fan tränar ni då? Varför ska jag vara engagerad i er verksamhet när ni själva inte verkar vara det?

– Jag vet inte jättemycket om fotboll, men jag vet hur man förbereder sig som professionell idrottsman. Jag har jobbat med idrott och träning hela mitt liv, så jag vet rätt mycket om hur man maximerar sin potential som idrottsman.

Colting menar även att detta handlar om en värdegrundsfråga och hur man statuerar exempel för de yngre spelarna i att hårt jobb och träning inte lönar sig.

Han säger också att Elfsborg har mycket ledigheter och vilodagar, och att deras sätt att jobba skiljer sig mycket från hur man som individuell idrottare tänker kring sin idrott.

Hör mer från podcasten nedan: