Blixtkrönika: ”Elfsborg hade spelarna som bröt mönster”

Kan en 3-1-match i allsvenskan vara tempofattig, chansfattig och lite tråkig? Ja, tydligen. Elfsborg vann det taktiska spelet mot GIF Sundsvall och tog till sist en klar seger på arenan.

Är det detta GIF Sundsvall som det pratats så väl om? Ett lag som inte ville annat än att sänka tempot och så långt det är möjligt undvika fysiskt spel. Eller – har Elfsborg hittat nyckeln till att göra gästerna på Borås Arena passiva och håglösa? Sundsvall var nämligen märkligt likt Hammarby i premiären för två veckor sedan.

Att matchen slutade 3-1 berodde till sist på att Elfsborg var lite, med betoning på lite, bättre i allt. Gulsvart vårdade bollen bättre, var lite mer noggranna i sitt försvarsspel och hade spelare, främst Jonathan Levi och Pawel Cibicki, som då och då bröt mönstret. Elfsborgs stjärnduo lyckades bättre med det än, den tidigt utbytte, Eddahri och, den för dagen osynlige, Linus Hallenius.

1-0 till Elfsborg i den 15:e minuten var ett utmärkt exempel på det. Jonathan Levi visade med hela handen att han var redo att springa. Och som han sprang samtidigt som han med tekniken i behåll snyggt kunde placera bollen bakom William Eskelinen i Sundsvalls mål.

Jonathan Levi har Elfsborgs bästa fötter och han var sett till helheten gulsvarts bäste mot Sundsvall. I den 36:e minuten var han bara decimeter från att göra sitt andra mål för dagen.

Före matchen hade det talats mycket om den taktiska kampen mellan Jimmy Thelin och Sundsvalls hyllade tränare Joel Cedergren. Halvvägs in i andra halvlek, vid likaläge 1-1, kändes det som att taktiken trumfade fotbollen. Båda lagen bevakade sina positioner och rädslan att göra misstag var i det läget större än viljan att sticka ut.

William Eskelinen bröt dödläget genom att efter en hörna hoppa in med bollen i eget mål fram till 2-1 för Elfsborg. Oklart om den lågt stående vårsolen över Rya åsar fick Eskelinen ur balans eller den skrämmande åsynen av en framrusande Per Frick som noterades för målet.

2-1 blev förlösande och Pawel Cibickis 3-1 drygt tio minuter senare var frukten av ett Elfsborg som vågade utmana i ledning.

Mot Östersund borta på långfredagen kommer Elfsborg att tvingas möblera om i anfallet. Per Frick drog en baksida i slutet av matchen och kommer att bli borta ett tag. Trots målet mot Sundsvall, och trots guliganernas hyllningsramsor till Frick, behöver inte det vara någon nackdel. Det känns tvärtom spännande att vägen öppnas upp för Kabran eller Hümmet. På sikt känns dessa båda, och Simon Lundevall som såg bra ut under sitt korta inhopp, som mer intressanta lösningar i det gulsvarta anfallsspelet.

Henrik Erickson

Fotbollskrönikör