Blixtkrönika: Det är Strandtider i Borås

.
.
Foto:Oskar Pålsson

Simon Strand gjorde allt rätt i onsdagens match mot AFC. Det var därför inte mer än rättvist att just Strand gjorde 80 procent av förarbetet till det matchavgörande målet.

I ett i övrigt rätt tomt anteckningsblock skrev undertecknad i den 75:e minuten. ”Skriv hela krönikan om Strand”.

Han hade varit värd det. Simon Strand har allt sedan han anlände från Dalkurd varit en av Elfsborgs bästa spelare. Elfsborgsfansen älskar honom. Inte bara för att han till utseendet liknar Johan Larsson. Ännu mer för att han har samma uppoffrande spelstil som den forne Elfsborgsbacken som nu sitter på en bänk någonstans i Frankrike.

Strand hade ett par vassa ageranden i första halvlek, både offensivt och defensivt. I den 63:e minuten räddade han AFC:s bästa målchans i matchen genom att säkert mota bort bollen en dryg meter framför egen mållinje. Upprinnelsen till 1-0 i minut 81 var sedan en vikingasaga. Strand började någonstans långt nere i eget försvar med att stjäla en boll, han sprang, dribblade, tacklade och serverade sedan Pawel Cibicki på plösen. Cibicki levererade ett lågt inlägg som till slut nådde Jesper Karlsson på bortre och Karlsson fick ÄNTLIGEN göra mål.

Jimmy Thelin har flera gånger under året påpekat att Elfsborg i år har spelare som vill göra det lilla extra. Det är Simon Strand som just nu på tydligast sätt symboliserar det nya Elfsborg. Med fem minuter kvar sjöng Guliganerna en sång till hans ära. Vackert så.

Onsdagsdrabbningen mot nästjumbon AFC kunde utan Strands fasoner slutat lite hur som helst. AFC:s spelare var långsamma och bollsäkra vilket förbryllade och retade hemmalaget. Robert Gojani och Stefan Ishizaki hade båda för ovanlighetens skull en bedrövlig bollbehandling. De spred långa passningar åt alla håll utom det rätta. Elfsborg hittade inte alls rätt i offensiven. Förutom några returer efter hörna saknades målchanser helt.

Jonathan Levis ljumskar är inte bra. Nu fick han byta efter redan 27 minuter. Obegripligt att spela en halvskadad nyckelspelare från start i en sådan här match.

Lite oroad går det också att vara över Pawel Cibicki. Passningen vid målet var bra och det fanns några guldkorn till. I det stora hela har Cibicki i de senaste matcherna inte agerat med samma skärpa och samma beslutsamhet som i säsongsupptakten. Låt oss hoppas att Cibicki inte börjat fundera på sommarplaner som inte inkluderar bad på Almenäs och luncher på Sandwalls plats.

Henrik Erickson

Fotbollskrönikör