Volvo anklagas för korruption i Colombia

Foto:Pressbild Volvo

I måndags blev det officiellt att Volvo ska leverera 700 bussar till Bogóta i Colombia. Men nu menar vissa kritiker att upphandlingen har utformats till Volvos fördel, detta berättar Sveriges radio. Anledningen till kritiken är att borgmästaren i Bogóta har kopplingar till det svenska storföretaget som bland annat har fabrik i Viared.

Borgmästaren Enrique Peñalosa var nämligen tidigare chef för transportinstitutet ITDP som delvis finansierats av Volvo. Hans nuvarande transportsekreterare har också arbetat för Volvos utvecklingsstiftelse.

Så när Volvo nu fått en order på runt 700 nya bussar till Bogotás BRT-system misstänker oppositionspolitikern Manuel Sarmiento att det skulle kunna röra sig om korruption.

– Stora delar av upphandlingen utformades på ett sätt som gjorde Volvo till den enda möjliga vinnaren, säger Manuel Sarmiento till SR.

Enrique Peñalosa tillbakavisar dock uppgifterna om att upphandlingen skulle ha varit riggad för att gynna Volvo och det gör också Volvos presschef Helena Lind.

– Nä, detta är en upphandling som har skötts affärsmässigt och det har gått helt korrekt till. Jag vet att det funnits någon typ av reklamfilm där han syntes men då var han inte politiskt vald utan figurerade i form av expert på urbana transporter, säger Helena Lind.