Så ska mindre mat slängas i Boråsskolorna

.
.
Foto:Mohammad Abdulrahim

Matsvinnet i skolorna i Borås ska minska, skriver Borås tidning. Idag slängs ungefär 14 procent av den mat som lagas, vilket kostar ungefär 1,6 miljoner kronor.

– I år har vi sagt att vi inte ska fokusera så mycket på mätningarna, utan göra verkstad av det. Frågan ska upp på personalmöten på varje skolenhet, det finns många saker att skruva på, säger Magnus Bagge, chef för kost och lokalvård på Borås stads grundskoleförvaltning, till BT.

På Särlaskolan slängs det cirka 15 kilo mat per dag, det vill man få ner till fem kilo. Bland annat uppmuntrar man eleverna till att ta mindre portioner och istället hämta mat fler gånger, samt låta eleverna önska mat.

Köksmästaren Erik Manfred pratar med pedagogerna och eleverna om att det är viktigt att minska mängden mat som slängs.

– De ska inte behöva tänka på att världen ska gå under men de ska få tankesättet att det är vettigt att äta upp det man tar åt sig, att det annars är slöseri med resurser, säger han.

Läs mer här: