Ovanlig fågel siktad i Borås

Arkivbild.
Arkivbild.
Foto:Peter Åklundh

Borås tidning berättar att flera sett den ovanliga blågröna fågeln kungsfiskaren i Bråt. Fågeln har uppehållit sig nära militärbron vid Djupasjön under de senaste två-tre veckorna.

Kungsfiskaren håller ofta till i de mer södra delarna av landet och under vintern tar de sig till kusten. nu när den valt att stanna till i Borås är det många fågelintresserade som tagit sig till Bråt.

– I stort sett varje gång vi passerar bron så står det folk här med kikare och spanar, en del har matlådor med sig och kan står här under flera timmar, säger Anders Loeb till BT. Han är en av dem som sett den lilla fågeln.

Fakta

Kungsfiskaren

Kungsfiskaren är en liten, kompakt byggd, kortstjärtad och kortbent fågel med stort huvud och oproportionerligt lång näbb. Kroppslängden är cirka 18 cm (varav näbb cirka 4 cm). Hjässa och vingar är mörkt blå med gröna skiftningar, medan rygg och stjärt är "gnistrande" klarblå (iögonenfallande då den flyger). Undersidan och en fläck på kindsidan är orange. Kungsfiskaren flyger snabbt svirrande och lågt över vattenytan. Locklätet är ett kort, vasst visslande.

Källa: Artdatabanken.se

Visa mer...

För att läsa mer om den ovanliga fågeln, följ länken nedan.