Dödsolyckan på R40: Därför saktade inte lastbilens fart ner

Arkivbild.
Arkivbild.
Foto:Johan Valkonen

Borås DLY har tidigare rapporterat om olyckan som skedde på riksväg 40 vid Bårhultsmotet i Härryda i lördags, där en lastbil fick sladd i riktning mot Borås och kom över i det andra körfältet där den kolliderade med en personbil. I bilen färdades en man, en kvinna och deras 10-åriga barn. Både mannen och kvinnan omkom efter olyckan. Personerna var hemmahörande i Sjuhärad och Marks kommun.

Nu skriver Borås Tidning att lastbilen i princip inte tappade någon fart när den for genom mitträcket, detta för att den körde genom mitträcket på en plats där det tidigare vart en öppning för utryckningsfordon och inte dike som längs övriga riksvägen. Det innebär att öppningen där lastbilen for över var asfalterad och i samma nivå som övriga vägen.

– Det gjorde att lastbilen kunde gå igenom i princip med full kraft, säger Andreas Gabrielsson vid polisen till BT och fortsätter:

– Tio meter före och tio meter efter är det dike i mitten. Det är väldigt olyckliga omständigheter att den åkte igenom på just det stället.

Om det gjort någon skillnad för olyckans utgång om lastbilen kört ner i ett dike kan man inte svara på.

– Sedan vet vi inte hur stor skillnad det hade gjort om den åkt ner i diket i mitten istället. Om fordonet studsat fram och tillbaka, eller om farten bromsats ner. Det är bara spekulationer. Men det är väldigt olyckligt att det skedde just där, helt klart, säger Gabrielsson.