Busschauffören i rätten: ”Jag var inte trött”

Rådhuset / Tingsrätten Exteriör

Borås Tingsrätt
Rådhuset / Tingsrätten Exteriör Borås Tingsrätt
Foto:Johan Valkonen

Rättegången mot busschauffören fortsätter.

Idag kommer busschauffören som är åtalad för vållande till annans död, vållande till kroppsskada och vårdslöshet i trafik, efter bussolyckan i Sveg, att höras i rätten.

Förra veckan startade rättegången mot chauffören som för snart två år sedan körde bussen med skolungdomar från Skene som välte i Härjedalen. Tre ungdomar avled och över 20 fick allvarliga skador.

Åklagarsidan hävdar att chauffören var trött och att det var därför olyckan skedde. Chauffören och hans försvarare säger att han inte var trött, utan att det var vägen som var dålig.

I rätten idag, som bland annat SVT Nyheter Väst följer, så säger chauffören att vägen framförallt blev sämre efter Mora.

"Efter Mora började det hoppa och gunga lite grann. Det var mycket tjälskador, men de syntes mycket bättre", säger han. Han berättar också att han fick anpassa hastigheten efter vägen.

På frågan om han var trött säger han "Jag var inte trött. Det går inte att vara trött när man måste parera hela tiden. Man kan inte koppla av alls" säger han, och hänvisar till den ojämna vägen.

Om avåkningen säger han: ”Bussen gungade till på höger sida. Sedan kom framhjulet utanför asfaltskanten. Sedan försökte jag få tillbaka bussen. Men det gick inte att få upp den. Det är vad jag kommer ihåg"