Borås

Här är Kulturskolans nya lokaler

Över 4500 kvadratmeter kommer att fyllas med kulturundervisning i Simonsland.

 

1 augusti flyttar Kulturskolan till de nya lokalerna i Simonsland, granne med Navet och Textile fashion centre. Ännu täcks de 4500 kvadratmeterna med byggdamm men om några månader kommer det vara redo för elever som vill dansa, sjunga, spela instrument eller teckna.

Lokalen består av fyra våningar och rum som är speciellt anpassade efter vad som hända i dem. Gitarr-rummen är utrustade med många eluttag och cirkus-rummet har högt i tak.

Jannica Dahlqvist är producent på kulturhögskolan och tror att det kommer att skapa en gemenskap att kunna ha allt på samma ställe.

Jennica Dahlqvist, Sebastian Standar, Dana Sager och Rasmus Pettersson ser framför det som kommer bli entrén till kulturskolan.
Foto: Anna Engström
Jennica Dahlqvist, Sebastian Standar, Dana Sager och Rasmus Pettersson ser framför det som kommer bli entrén till kulturskolan.

– Cirkusskolan har tidigare fått vara på olika skolor och undervisa, nu kan de vara här och vi får helt nya möjligheter att anordna konserter och uppvisningar här, säger hon och syftar på de två scenrum som kommer finnas vid entrén. På gården utanför kommer det finnas möjlighet att bygga upp en scen och ha uppträdanden.

Det satsas också mycket på ytor där man kan umgås när man exempelvis väntar på sin lektion. På första våning kommer finnas ett rum med kök där man kan fika och umgås med vänner. Detta är något som särskilt uppskattas av eleverna.

– Det finns massa platser att hänga på, både ute och inne. Vi har inget sådant nu i de gamla lokalerna. Nu sitter man och väntar i korridorerna, säger Dana Sager som läser bild på kulturskolan.

Sebastian Standar och Rasmus Pettersson som också går på Kulturskolan håller med.

– Det känns mer öppet här, och det är bra för kulturen att det är nära centrum, säger Sebastian Standar.

I de nya lokalerna kommer det också finnas en studio där man kommer kunna spela in musik. Nytt är också att det kommer finnas keramikugnar och lokaler för de som läser textil.

1 augusti börjar inflyttningen och 6 oktober är det invigning och då räknar man med att alla lektioner hålls i de nya lokalerna.