Borås

En vecka in på jobbet: rapport från läshundarna

För en vecka sedan började de två nyexaminerade cavalier king charles spaniels Milla och Mållgan sitt sommarjobb som läshundar. Borås DLY träffade dem för att se hur det går på jobbet.

När scarfen åker på är det dags att jobba. Både Milla och Mållgan vet vad som gäller då - fokus på barnet som läser och full koncentration på att vara närvarande.

Efter ett lyckat projekt med skolhundar under läsåret på Kristinebergsskolan görs nu en sommarsatsning. Dit bokbussen kommer under sommaren kommer också Milla och Mållgan, läshundarna som barn mellan 7-12 år kan prova läsa för fram till den 14 juli. Projektet har visat sig riktigt populärt, nästan alla tider har redan blivit bokade. Tiderna som finns kvar går att boka på kommunens hemsida till den 30 juni.

Fördelen med läshundar är att de inte dömer, skrattar eller påpekar när läsaren stakar sig på något ord, berättar Therese Gustafsson Blank, bibliotekarie och verksamhetsutvecklare inom kulturförvaltningen i Borås Stad. Dessutom utsöndras oxytocin, som gör en lugn, när man klappar dem.

Och fördelen för hundarna? De älskar att jobba och mår bra av att bli aktiverade. En vecka in på jobbet är de riktigt glada, rapporterar deras förare Cecilia Ekdahl.