Facket larmar om kris på Säs

Södra älvsborgs sjukhus.
Södra älvsborgs sjukhus.
Foto:Andreas Carlsson

Överbeläggningar och personalbrist orsakar kris på Södra Älvsborgs Sjukhus

Bristen på personal i kombination med ett extremt högt patienttryck under influensasäsongen har gjort att överbeläggningarna på Södra Älvsborgs sjukhus, det skriver SVT Nyheter.

På grund av bristen på sjuksköterskor är i dagsläget omrking 50 vårdplatser stängda, bland annat en hel kirurgavdelning. Under marsmånad var överbeläggningen i genomsnitt 113,5 procent och patienter hamnade i korridorerna samtidigt som sjuksköterskor fick ta dubbelpass och byta till nya avdelningar rapporterar SVT Nyheter.

– Våra medarbetare mår inte bra i detta. De tycker inte att de kan göra ett gott arbete, de går inte hem på kvällen och känner att de har gjort ett bra jobb, säger sjuksköterskan Ulrika Olofsson, som är förtroendevald för Vårdförbundet på SÄS till SVT Nyheter.

Situationen på SÄS med överbeläggningar, personalbrist och övertidsarbete är enligt Vårdförbundet ohållbart men att förändra situationen på kort sikt är svårt.

– Här och nu är nog svaret nej. Till nästa år ska vi se över organisationen, så att inte samma sak händer igen. Här och nu är nog svaret nej. Läget är ansträngt. Det är svårt att få in personal från bemanningsföretag, men vi har inget anställningsstopp eller andra begränsningar, säger Karin Hederstierna, som är verksamhetschef på Medicinkliniken till SVT Nyheter.