Boråsskola återkommande offer för vandalism

Sjömarkenskolan har under sommaren drabbats av skadegörelse. Ann-Mari KettisenRektor.
Sjömarkenskolan har under sommaren drabbats av skadegörelse. Ann-Mari KettisenRektor.
Foto:Lars-Åke Green

Vandalism på skolor i Borås blir vanligare. Förstörda bänkar och stenkastning är vanliga inslag på Sjömarkenskolan i dag.

Golvet i musikrummets instrumentlager på Sjömarkenskolan är täckt av glas och stenar. Ann-Mari Kettisen, rektor på skolan, berättar att det är tjocka fönster med dubbla glas de lyckats krossa.

–Jag har jobbat här i sex år och under den tiden har det varit någon småruta emellanåt. Det ser jag mer som bus, men sedan i våras är det verkligen vandalisering, säger hon till Borås Tidning.

Upp till 20 personer kan samlas på skolgården. Det är ungdomar som åker Epa-traktor och motorcykel. Ett fenomen rektorn inte ställer sig emot, så länge de inte förstör. Hon har även uppmanat dem att säga till om de ser någon vandalisera.

Skolan har även fått sina stuprör förstörda, brevlådor södersparkade och tjära utsmetad på skolans egendom.

Det tillhör inte ovanligheten att detta beteende ökar innan skolstart. Dock har det skett i en högre grad under detta året.

– Vi har ökat bevakningen, men skadegörelsen är ögonblicksverk som det är svårt att vara på plats för, säger kommunens säkerhetschef Bo Hansson till BT.